Tuesday, June 25, 2024 Page Options
Selecteaza tipul cautarii
 
  • Site
  • Web
Search
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului
Avem drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvîrşite în numele regimului comunist din România, desfăşurarea unor investigaţii de natură să furnizeze instituţiilor abilitate şi publicului larg date privind crimele şi abuzurile săvîrşite de acest regim, sprijinirea oricăror iniţiative legislative, a procedurilor judiciare şi a cercetărilor ştiinţifice de natură să ducă la condamnarea penală şi morală a acestor crime şi abuzuri.
 
Comunicat de presă

Marţi, 21 decembrie 2010, în ediţia online a ziarului Cotidianul a fost publicat un text semnat de către domnul Ioan Piso, în prezent încă director general la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Textul a fost înmânat şi câtorva ziarişti din presa clujeană, care au fost dispuşi să participe la o conferinţă de presă convocată de domnul Piso la muzeu, în ziua de 20 decembrie 2010.

Materialul alcătuit de domnul Piso a fost scos pe piaţă după ce la muzeu a intervenit un conflict, produs ca urmare a punerii în practică a unui ordin al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, care prevedea reducerea unor posturi şi concedierea unor angajaţi. În astfel de cazuri, conform legislaţiei în vigoare, primele vizate de restructurare sunt acele persoane care cumulează două funcţii sau au două slujbe şi îndeplinesc condiţiile de pensionare, în această categorie încadrându-se însuşi domnul Ioan Piso.

Materialul de presă poartă un titlu emfatic, ireal şi total nefondat – Tehnici de dezinformare – care însă se reflectă pe deplin în conţinut prin acuzele gratuite, invectivele şi neadevărurile enunţate la adresa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), dar şi la adresa personală a domnilor Marius Oprea şi Gheorghe Petrov. Considerăm că prin afirmaţiile deosebit de grave, elaboratul domnului Piso poate fi încadrat în categoria acelor produse de serie prin care se încearcă în mod voit dezinformarea şi manipularea opiniei publice, apelându-se la deformarea realităţii, ascunderea adevărului şi interpretarea, prin prisma propriului interes, în stilul caracteristic şi binecunoscut, a unor fapte şi întâmplări petrecute.

Domnul Piso face referire la o presupusă campanie mediatică prin care cineva ar încerca să-l discrediteze, această activitate fiind coordonată sau dirijată, spune dânsul, “chiar de pe site-ul CICCR, prin articole şi linkuri la articole care mă defăimau”. Pe site-ul CICCR, în ziua de joi, 16 decembrie, a fost postat un scurt text în care se lua poziţie publică împotriva nedreptei nominalizări pentru o posibilă disponibilizare a domnului Gheorghe Petrov, angajat vechi al muzeului clujean, însă şi membru fondator şi totodată arheolog voluntar în cadrul CICCR. Alăturat acestui text au fost ataşate linkurile care făceau trimitere la materialele de presă publicate cu referire la acest eveniment nedorit. Prin măsura noastră, refuzăm să credem că i-am provocat domnului Piso disconfortul care l-a determinat să ne acuze pe nedrept cu atâta mânie şi ură proletară. Dacă autorii unor articole, în condiţiile de libertate a presei, evocă şi interpretează faptele constatate în funcţie de cum fiecare crede de cuviinţă, noi nu-i putem cenzura şi obliga să nu fie obiectivi şi realişti sau să accepte necondiţionat teoriile şi afirmaţiile domnului Piso.

În continuare, pe domnul Piso îl deranjează foarte tare existenţa unui clip publicitar realizat pentru CICCR, cu un scop nobil, de către unii oameni de suflet din această ţară. Supărător pentru dânsul este faptul că materialul video îndeamnă pe cei care cred în cauza şi obiectivele CICCR la donaţii, care, în viziunea domniei sale, s-ar folosi pentru finanţarea unor răfuieli personale, vizându-se aici, bineînţeles, persoana sa. Dorim să-i comunicăm domnului Piso că CICCR este un organism care nu este sprijinit prin nimic de către stat, şi funcţionează deocamdată doar printr-o modestă susţinere financiară din partea unei fundaţii străine. Bugetul nostru prevăzut pe întregul an 2011 reprezintă salariul primit de către domnul Piso la muzeu, în a doua slujbă pe care o are la stat, pe zece luni de zile. Pentru a putea exista şi funcţiona în aceste condiţii, pentru a depăşi piedicile şi obstacolele de tot felul care sunt puse în faţa activităţii noastre de investigare şi scoatere la lumină a crimelor şi abuzurilor regimului comunist, am făcut apel la românii de pretutindeni pentru a fi ajutaţi şi susţinuţi. Cei care doresc să ne sprijine şi înţeleg mult mai bine ca domnul Piso în ce constă munca noastră, care este efectul şi consecinţele acesteia în societate, au la dispoziţie nişte conturi bancare, în lei şi valută, care sunt făcute publice pe site-ul CICCR, la capitolul donaţii. Noi nu avem la dispoziţie posibilităţi de a accesa granturi de cercetare prin care să procedăm la împărţirea de fonduri în combinaţie cu clientela ştiinţifică subordonată. Toate persoanele care vor face danii în aceste conturi vor fi afişate pe site, cu numele şi contribuţia fiecăreia. Îl asigurăm pe domnul Piso că sumele de bani ce vor intra în aceste conturi vor fi gestionate, cumpătat şi cu stricteţe, doar pentru activităţile declarate ale CICCR. Nu ne permitem luxul să irosim timp şi resurse pentru a investi într-o invocată răfuială personală cu domnia sa care, din câte cunoaştem, nu a dus-o deloc rău nici în timpul regimului comunist. Bineînţeles că avem şi noi răfuielile noastre, însă cu personaje în viaţă pe care le-am dovedit că au săvârşit crime şi abuzuri în timpul regimului comunist şi care nu au fost pedepsite pentru păcatele lor.

Urmează apoi formularea unor grave şi josnice acuzaţii, care îngrozeşte pe orice om cu minte sănătoasă, parcă desprinse din textul biblic al Apocalipsei. În accepţia domnului Piso, scopul nostru în presupusa relaţie cu dânsul ar fi nu mai mult decât acela de a îngropa afacerea din localitatea Roşia Montană, în Apuseni, şi de a acoperi un presupus jaf de milioane de euro la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, instituţie unde domnia sa se erijează în înger păzitor. Cu acest prilej, afirmăm cu toată tăria şi demnitatea noastră că nu agreăm ca preconizatele planuri pentru începerea exploatării zăcămintelor aurifere şi nu numai de la Roşia Montană să fie puse în practică. Suntem conştienţi de toate consecinţele negative pe care acest proiect le-ar putea avea asupra mediului şi patrimoniului istorico-arheologic din acea zonă. Dar până la imputarea nejustă a faptului că am avea vreo legătură cu această aşa-zisă afacere, sau cu firmele, instituţiile ori persoanele care sunt împlicate în această chestiune, este chiar prea mult. Problema de a înţelege această acuză gratuită depăşeşte cu mult toleranţa şi posibilităţile noastre de apreciere logică a lucrurilor. Numai cine păşeşte definitiv în sfera paranormalului poate să aibă curajul de a emite judecăţi care ating absurdul şi ridicolul. Cât priveşte problema presupusului jaf cu sume de milioane de euro la muzeul din Cluj, nu avem nici un drept să ne pronunţăm în această privinţă deoarece nu cunoaştem şi nici nu ne interesează această problemă din cadrul unei instituţii aflate în subordinea directă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. După cunoştinţa noastră, în această ţară există instituţii specializate ale statului către care îl îndemnăm pe domnul Piso să se adreseze cu încredere şi fără frică pentru a putea afla răspunsuri autorizate la acuzele şi frământările sale. Nu avem nici o legătură cu această poveste şi respingem categoric afirmaţiile mincinoase şi tendenţioase ale domnului Piso, făcute cu scopul de a discredita onoarea şi reputaţia celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul CICCR.

Materialul semnat de domnul Ioan Piso îşi merită pe deplin titulatura deoarece conţinutul se conformează principiilor şi normelor ştiinţifice ale dezinformării şi manipulării, prin care se încearcă de fapt deturnarea atenţiei opiniei publice de la problemele controversate cu care se confruntă de foarte multă vreme însuşi domnia sa.

Aliquis non debet esse iudex in propria causa”

Bucureşti, 10 ianuarie 2011.

  
Sponsori
  
Donatii
Oferă sprijin financiar eforturilor noastre
  Mai multe detalii...
© 2010 CICCR. Toate drepturile rezervate.