Tuesday, March 19, 2024 Page Options
Selecteaza tipul cautarii
 
  • Site
  • Web
Search
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului
Avem drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvîrşite în numele regimului comunist din România, desfăşurarea unor investigaţii de natură să furnizeze instituţiilor abilitate şi publicului larg date privind crimele şi abuzurile săvîrşite de acest regim, sprijinirea oricăror iniţiative legislative, a procedurilor judiciare şi a cercetărilor ştiinţifice de natură să ducă la condamnarea penală şi morală a acestor crime şi abuzuri.
Horaţiu Groza

Horaţiu Groza s-a născut pe data de 16 aprilie 1967 în municipiul Aiud, judeţul Alba şi în prezent este muzeograf la Muzeul de Istorie Turda. Activitatea ca arheolog în cadrul Institultului de Investigare a  Crimelor Comunismului în Romania şi-a început-o în vara anuli 2006, la doar 7 luni de la înfiinţarea acestuia. Alături de colectivul acestuia şi apoi al noului înfiinţat Centru de Investigare a Crimelor Comunismului din România (aprilie, 2010), a participat la toate actiunile de exhumare organizate pentru demascarea crimelor comise de securitate în perioada instaurării comunismului în România si la organizarea expozitiilor  din tara si strainatate cu obiectele descoperite, în calitate de voluntar.  

         Este absolvent al Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere istorie si Jurnalistică, profil istorie,  specializarea istorie-antropologie, cursuri de zi 5 ani, promoţia 1995 şi a unui masterat în cadrul aceleiaşi universităţi, cu specializare pe: conservarea şi restaurarea  patrimoniului muzeal naţional. De-a lungul activităţii sale a participat la numeroase sesiuni de comunicări şi conferinţe pe teme legate de istoria medievală, modernă şi contemporană a României. Este autorul mai multor articole publicate în reviste de specialitate din ţară. A participat de asemenea la peste 40 de campanii arheologice ca membru în colectivul de cercetare, în judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu, acumulând o bogată experienţă în domeniu. A condus cercetările arheologice de la Palatul Voievodal din Turda, materializate prin două articole publicate în revista Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca (AMN). În prezent pregateste monografia  Palatului de care se ocupă din anul 1997. Experienţa sa acumulată pe şantierele arheologice de la Orăştie, Geoagiu, Măgina, Cicău şi Lopadea, din perioada medievală, unde alături de alţi arheologi a cercetat  mai multe necropole, dezvelind sute de morminte, a făcut să fie selectat de către Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România în echipa de arheologi.

         Motivele care l-au împins la această colaborare sunt strict personale, familia sa având de suferit in primii ani de după instaurarea comunismului în România.  Împreună cu echipa din care face parte, asigură pionieratul în România, în nou creeata disciplină existentă deja în multe alte state: arheologia contemporană.

Şantiere arheologice:

  1. Municipiul Sibiu, martie 1992

Cercetări arheologice la clădirea vechii primării din Sibiu. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Petre Beşliu, Muzeul Brukenthal din Sibiu.

  1.  Orăştie, judeţul Hunedoara, iulie 1992

Cercetări de arheologie medievală în fortificaţia oraşului (sec. XII-XIX) Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, august 1992

Cercetări arheologice la cimitirul medieval timpuriu din Dealul Pemilor, punct X2 (sec. XI). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane, Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, septembrie, 1992.

Cercetări de arheologie preistorică în aşezarea neoloitică din Dealul Pemilor, punct X8, (cultura Turdaş). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Sabin Adrian Luca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

  1. Mohu, comuna Şelimbăr, judeţul Sibiu, aprilie, 1993.

Sondaje arheologice într-o aşezare preistorică de epoca bronzului. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Sabin Adrian Luca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iulie, 1993.

Cercetări de arheologie medievală în fortificaţia oraşului (sec. XII-XIX). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iulie-august, 1993.

Cercetări de arheologie medievală pe locul vechii biserici medievale româneşti (sec. XVI-XVII) şi în necropola acesteia. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, august, 1993.

Cercetări arheologice în cimitirul medieval timpuriu (sec. XI), punct X2 situat pe Dealul Pemilor. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, august-septembrie, 1993.

Cercetări arheologice în aşezarea neolitică din Dealul Pemilor (cultura Turdaş), punct X8. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibi

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iunie, 1994.

Cercetări de arheologie medievală în incinta fortificaţiei oraşului (sec. XII-XIX). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iunie-iulie, 1994.

Cercetări de arheologie medievală la biserica greco-catolică Sf. Nicolae, (sec. XVI). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iulie-august,1994.

Cercetări de arheologie medievală la Biserica mănăstirii  franciscane (sec. XIV). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Geoagiu de Jos, judeţul Hunedoara, august, 1994.

Cercetări de arheologie medievală la biserica de tip rotondă şi la necropola din jurul acesteia (sec. XII). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Cicău, comuna Mirăslău, judeţul Alba, septembrie-octombrie, 1994.

Cercetări de arheologie medievală la vechea biserică românească Sfinţii Arhangheli (sec. XV). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Orăştie, judeţul Hunedoara, iunie, 1995.

Cercetări de arheologie medievală în incinta fortificaţiei oraşului  (sec. XII-XIX). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Zeno Karl Pinter, Institutul de Studii Socio-umane din Sibiu.

  1. Cicău, comuna Mirăslău, judeţul Alba, iulie-august, 1995.

Cercetări de arheologie medievală la vechea biserică românească Sfinţii Arhangheli (sec. XV). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj- Napoca.

  1. Lopadea Veche, comuna Mirăslău, judeţul Alba, august-septembrie,  1995.

Cercetări de arheologie medievală la ruina vechii biserici româneşti (sec. XV). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Geoagiu de Jos, judeţul Hunedoara, august, 1995.

Cercetări de arheologie medievală la biserica de tip rotondă şi la necropola din jurul acesteia (sec. XII). Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Turda, judeţul Cluj, septembrie-decembrie, 1997.

Cercetări de arheologie medievală la Palatul Voievodal din Turda (sediul Muzeului de Istorie Turda), sec. XVI, şef de şantier.

 

  1. Turda, judeţul Cluj, aprilie-septembrie, 1998.

Cercetări de arheologie medievală la Palatul Voievodal  din Turda (sediul Muzeului de Istorie Turda), sec. XVI, şef de şantier.

  1. Turda, judeţul. Cluj, iulie-august,  2006.

Sondaje arheologice în incinta Bisericii reformate (sec. XIV-XVII), membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr. Ana Cătinaş, Muzeul de Istorie Turda.

  1. Turda-Câmpia Turzii, judeţul. Cluj, iunie-noiembrie, 2006.

Sondaje arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi „Transilvania”. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr. Mihai Rotea, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, Cluj-Napoca.

  1. Sighet, judeţul Maramureş, iulie, 2006.

Sondaje arheologice în punctul „Cimitirul Săracilor”. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Sighet, judeţul Maramureş, noiembrie, 2006.

Sondaje arheologice în punctul „Cimitirul Săracilor”. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Hălmăsău, comuna Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud, aprilie, 2007  

Sondaje arheologice în punctul „Dealul Şasa Poieni”. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Turda, judeţul Cluj, aprilie-mai, 2007.

Cercetări de arheologie medievală în zona fostului Palat Voievodal din Tirda (sediul Muzeului de Istorie Turda), sec. XVI. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr.Ana Cătinaş, Muzeul de Istorie Turda.

  1.  Berbeşti, judeţul Maramureş, mai, 2007.

Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj- Napoca.

  1.  Glodghileşti, comuna Burjuc, judeţul Hunedoara, iulie, 2007.

Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj- Napoca.

  1.  Municipiul Satu Mare, octombrie, 2007.

Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier: Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj- Napoca.

  1.  Turda, judeţul Cluj, aprilie – iulie, 2009.

           Cercetare arheologică preventivă în punctul Valea Sărată. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Ana Cătinaş, Muzeul de Istorie Turda.

  1.  Nepos, comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, aprilie, 2009.

            Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier

            Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-

            Napoca.

  1.  Băieşti, comuna Pui, judeţul Hunedoara, mai, 2009.

            Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Muşca, comuna Lupşa, judeţul Alba, iunie, 2009.

            Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Teregova, judeţul Caraş-Severin, iunie, 2009. 

            Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Sălciua, judeţul Alba, august 2009.

            Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Câmpeni, judeţul Alba, septembrie 2009.    

            Sondaje arheologice. Memmbru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Sântejude-Vale, comuna Ţaga, judeţul Cluj, octombrie 2009.

  Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Turda, judetul Cluj, martie- aprilie 2010.

              Supraveghere arheologică. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Ana Cătinaş, Muzeul de Istorie Turda.

  1.   Gâlgău, judeţul Sălaj, iunie 2010.

              Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare.Şef de şantierDr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca

  1.   Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj, iulie  2010

              Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier, Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.   Bistra, judeţul Alba, august 2010

              Sondaje arheologice.Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier, Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.   Municipiul Cluj-Napoca, august 2010.

              Sondaje arheologice.Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.   Sântejude-Vale, comuna Ţaga, septembrie 2010.

             Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier Dr. Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1.  Răchiţele, comuna Mărgău, judeţul Cluj, octombrie 2010.  

             Sondaje arheologice. Membru în colectivul de cercetare. Şef de şantier, Dr.Gheorghe Petrov, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

  1. Turda, judeţul Cluj, noiembrie 2010.

        Cercetări  de   arheologie   medievală  la Biserica  Reformată  din  Turda Veche. Membru  în colectivul  de  cercetare. Şef  de  şantier, Dr. Daniela Marcu Istrate.

 


  
Sponsori
  
Donatii
Oferă sprijin financiar eforturilor noastre
  Mai multe detalii...
© 2010 CICCR. Toate drepturile rezervate.