Tuesday, June 25, 2024 Page Options
Selecteaza tipul cautarii
 
  • Site
  • Web
Search
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului
Avem drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvîrşite în numele regimului comunist din România, desfăşurarea unor investigaţii de natură să furnizeze instituţiilor abilitate şi publicului larg date privind crimele şi abuzurile săvîrşite de acest regim, sprijinirea oricăror iniţiative legislative, a procedurilor judiciare şi a cercetărilor ştiinţifice de natură să ducă la condamnarea penală şi morală a acestor crime şi abuzuri.
Programul de arheologie contemporană

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România continuă campania de cercetare şi investigaţii arheologice care vizează descoperirea rămăşiţelor pământeşti ale celor executaţi în mod ilegal de către regimul comunist din România.

Considerăm necesară această campanie, cu atât mai mult cu cât, în majoritatea cazurilor, victimele figurează ca decedate în alte circumstanţe, iar familiile au primit înştiinţări false cu privire la cauzele decesului şi locul înhumării. Este, în ultimă instanţă, o acţiune cu un scop creştin, acela de a reda familiilor osemintele celor dispăruţi, ca prim act de dreptate.

 
Pe parcursul anului 2010 s-au derulat opt acţiuni de investigaţii arhelogice, dintre care patru s-au  soldat cu găsirea victimelor şi sesizarea autorităţilor competente, iar două cu  identificarea unei tabere a partizanilor anticomunişti din Munţii Apuseni, respectiv a locului în care se află îngropat craniul unei victime decapitate, care nu a fost încă exhumat. În două dintre cazuri, investigaţiile urmează să continue în primăvara anului 2011. Rămăşiţele pământeşti au fost predate organelor de cercetare abilitate, urmând apoi a fi redate familiilor, pentru reînhumarea lor după ritualul creştin.

Cazuri:

În toate cazurile, CICCR a acţionat ca urmare a sesizărilor primite de la urmaşii acestor victime, care ne-au solicitat identificarea şi exhumarea lor.

Galerie foto

  
Sponsori
  
Donatii
Oferă sprijin financiar eforturilor noastre
  Mai multe detalii...
© 2010 CICCR. Toate drepturile rezervate.