Tuesday, March 19, 2024 Page Options
Selecteaza tipul cautarii
 
  • Site
  • Web
Search
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului
Avem drept scop derularea acelor acţiuni care vor duce la identificarea actelor de încălcare a drepturilor omului în România comunistă, dinamizarea politicilor instituţionale în ceea ce priveşte condamnarea reală a abuzurilor şi crimelor săvîrşite în numele regimului comunist din România, desfăşurarea unor investigaţii de natură să furnizeze instituţiilor abilitate şi publicului larg date privind crimele şi abuzurile săvîrşite de acest regim, sprijinirea oricăror iniţiative legislative, a procedurilor judiciare şi a cercetărilor ştiinţifice de natură să ducă la condamnarea penală şi morală a acestor crime şi abuzuri.
Acţiunea de deshumare a lui Ionac Aurel, executat de Securitate la 21 august 1950 în localitatea Gâlgău, judeţul Sălaj

Ionac Aurel s-a născut la 26 ianuarie 1907 în comuna Gâlgău (pe Someş), judeţul Sălaj, părinţii săi fiind Gavril şi Ana. A urmat şcoala primară de 7 clase în satul natal, în perioada 1913-1920. La 1 februarie 1927 a intrat în armată ca voluntar pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu de unde, în august 1928, a fost trimis la Şcoala de Subofiţeri de Infanterie de la Braşov. După absolvirea acesteia a fost înaintat la gradul de sergent major şi repartizat la Regimentul 81 Infanterie din Dej. A urmat cariera militară, fiind în serviciu activ până în anul 1947 când a fost trecut forţat în rezervă şi apoi pensionat. La trecerea în rezervă a avut gradul de putonier major şef. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost trimis pe front cu Regimentul 34 Infanterie din Constanţa, având stagii de participare în campania din URSS dar şi în campaniile din Ardeal, Ungaria şi Cehoslovacia. Pentru fapte de arme săvârşite în timpul războiului a fost recompensat cu mai multe medalii şi ordine militare.

După scoaterea din armată a lucrat ca achizitor la o întreprindere de exploatare forestieră. S-a căsătorit la 30 ianuarie 1931 cu Lar Eugenia, născută în Gâlgău la 5 ianuarie 1913, iar în urma căsătoriei au rezultat doi copii, Elena, care trăieşte, şi Gavril, care este decedat.

Instaurarea regimului comunist a creat nemulţumiri şi revolte în toate straturile societăţii româneşti, acestea ducând la diferite forme de opoziţie din partea multor cetăţeni. Ionac Aurel şi-a manifestat şi el permanent opoziţia faţă de noua orânduire în cadrul comunităţii locale, intrând astfel în atenţia şi supravegherea organelor de securitate. După unele informaţii, el devenise incomod şi pentru unele personaje aflate în serviciul Securităţii din oraşul Dej, în special pentru maiorul Nicolae Briceag, şeful de atunci al Serviciului Securităţii Poporului pentru fostul judeţ Someş. Din dispoziţia personală a acestuia, Ionac Aurel a fost ridicat de acasă în seara zilei de 21 august 1950, fiind executat în cursul nopţii, prin împuşcare, la marginea localităţii Gâlgău. Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că crima a fost înfăptuită de către securistul Vieru Constantin, alături de care s-au aflat şi Dobondi Ludovic şi Tomşa Augustin. Crima a fost săvârşită cu premeditare, la ordin, fără să existe vreo sentinţă judecătorească de condamnare în privinţa victimei.

Cadavrul a fost îngropat în dimineaţa zilei de 22 august de către trei localnici din Gâlgău, aceştia fiind Bobos Carol, Suian Ioan şi Ionac Alexandru, care au fost luaţi cu forţa de acasă pentru a face acest lucru. Groapa de înhumare a fost făcută la marginea localităţii Gâlgău, în imediata apropiere a locului crimei. Bobos Carol şi Suian Ioan, la cererea soţiei victimei, au dat fiecare, în anul 1993, câte o declaraţie autentificată în care relatează despre împrejurările în care a fost îngropat cadavrul lui Ionac Aurel.

În anul 1968 văduva Ionac Eugenia a trimis o cerere Procuraturii Generale a R.S.R., prin care solicita eliberarea certificatului de deces pentru soţul său. Procuratura a aprobat înregistrarea decesului, care a fost consemnat în Registrul Stării Civile de la Primăria Gâlgău în 12 aprilie 1968, data morţii fiind 22 august 1950. Certificatul de deces a fost eliberat la 23 aprilie 1968 de Consiliul Popular al comunei Gâlgău.

La cererea rudelor şi urmaşilor defunctului (Szervaczius Elena şi Szervaczius Laszlo, fiica şi nepotul), în zilele de 7 şi 8 iunie 2010 CICCR a organizat acţiunea de deshumare a osemintelor lui Ionac Aurel. Operaţiunea a fost executată de o echipă coordonată de dr. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Din echipă a mai făcut parte arheologii Paul Scrobotă, director al Muzeului de Istorie din Aiud, şi Horaţiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda. La acţiune a participat dr. Marius Oprea, arheolog specialist şi coordonator al CICCR.

În baza unei sesizări penale înaintate de către CICCR, la operaţiunea de deshumare a fost prezent şi prim procurorul Parchetului Militar Teritorial Cluj, d-nul colonel magistrat dr. Viorel Siserman, din partea Institutului de Medicină Legală din Cluj d-nul dr. Marius Vartic, directorul instituţiei, precum şi comisar şef Dorin Părău şi agent şef adjunct Nicolae Fărcaş, ofiţeri din cadrul Biroului de Criminalistică de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sălaj.

Locul mormântului s-a aflat într-o zonă situată la marginea localităţii Gâlgău, la circa 230 de metri în dreapta drumului care duce spre Târgu Lăpuş, la poalele dealului Sub Margini, în locul numit de către localnici Poieniţa frasinului, sau Sub cotul lui Ferencz. Mormântul era marcat printr-o bordură de beton şi o cruce din piatră, care, potrivit aparţinătorilor victimei, au fost montate pe locul respectiv după anul 1970. Scheletul victimei a fost descoperit la o adâncime de –1,46 metri, măsurată în zona bazinului, orientarea defunctului respectând aproximativ orientarea gropii de înmormântare, aceasta fiind pe direcţia NE-SV. La examinarea macroscopică a osemintelor au fost identificate două fragmente de proiectile (gloanţe) cu retenţie în zona toracelui, respectiv a bazinului. De asemenea, un orificiu de intrare provocat de un proiectil a fost identificat în zona omoplatului drept, iar o leziune produsă probabil tot de un proiectil a fost sesizată pe o vertebră din zona toracică.

Pentru formularea unor concluzii ştiinţifice şi o examinare cât mai completă, potrivit procedurilor specifice în astfel de cazuri, scheletul victimei a fost ridicat şi transportat la Institutul de Medicină Legală din Cluj. După efectuarea examenului de medicină legală, rămăşiţele pământeşti ale lui Ionac Aurel au fost predate urmaşilor acestuia în vederea reînhumării lor în cimitirul din Gâlgău.

Galerie foto

  
Sponsori
  
Donatii
Oferă sprijin financiar eforturilor noastre
  Mai multe detalii...
© 2010 CICCR. Toate drepturile rezervate.